10

Detail of glazed screen, new brick work and new entrance to the commercial unit

22

Street view along Hatton Wall

01

Location plan

02

Proposed south elevation

03

Proposed rear elevation

04

Proposed section

23

Sectional model

07

Maquette study

21

New zinc extension

08

New entrances to commercial and residential units

11

View over rooftops of the north elevation with new London stock and zinc extension

12

Staircase to commercial unit

05

Staircase to commercial unit

16

New lightwell at lower ground floor of the commercial unit

13

Internal detail

14

Residential stair detail

15

Roof light over commercial residential staircase

17

Internal view of new extension

18

Internal view of new extension

19

Kitchen details

23-27 Hatton Wall lies within the Hatton Garden Conservation Area. Formally a bar and restaurant at lower ground, ground and first floor, the building provided a separate entrance for two residential flats with access to the roof and roof terrace.
 
The building was internally reconfigured and refurbished to create a self contained commercial unit at lower ground and ground floor, and five speculative apartments above. Extensive structural work was carried out to improve the existing building fabric and create additional floor space. The property was extended to the rear, providing a new facade, and a new additional storey at roof level. This new zinc clad extension sits within the roof line of the adjacent buildings, all in keeping with the special character and appearance of the conservation area.
 
A glazed screen to commercial unit was formed to create a separate access for the commercial and residential units. The residential entrance was upgraded to include a new communal staircase and a lift. Natural daylight to the commercial unit was improved as part of the new ground floor elevation by creating a new double height space between the ground floor and basement with a steel staircase, visible from the street, to sit within the light well. A large rooflight was formed at the back of the property to maximise the use of the deep floor plate at the lower ground floor.
 
 
The original facade on Hatton Wall was renovated including new timber framed sash windows and extensive repair to the existing parapet. New full height glazing to new brick rear elevation with outdoor terraces provide far views over London’s roof scape and glimpses between the almost inaccessible warren of alleyways.

 

Photographer: John MacLean