1
2
New Elevation
Site
New Perspective Drawing
Closed kitchen

Closed kitchen

Open kitchen

Open kitchen

The initial brief to extend the ground floor and basement of a typical Victorian terraced house in Notting hill was refused by the planners. This led to a solution that optimized the kitchen/dining area by connecting to a new garden space. Without adding volume to the form, the interior space was extended through blurring the edge between interior and exterior to become one space.

 

A new stone surface extends from the kitchen onto the existing timber terrace deck and continues as a new staircase of cantilevered stone. This leads down into a new dining area in the garden. This surface forms a connection to a currently under-used walled garden. The design includes a new kitchen with new side window and enlarged opening to south elevation with folding doors to connect the interior and terrace. 

 

The terrace and staircase acts as a piece of furniture within the garden space. The black steel handrail on the terrace turns at the stair edge and forms a foot rail to the cantilevered staircase. An existing solid timber work surface of the original kitchen has been reclaimed and forms the seating to the new dining area on the terrace. This continunity of a stone surface both internally and externally fulfiled the brief to extend the sense of space both inside and out through a simple material intervention.