News

  • Roz Barr Architects to design Models One Network with V&A, Building Centre

  • Roz Barr Architects to design new exhibition at RIBA - Edgeland. Boundaries competition

  • RBA selected to design Design District Club at North Greenwich Peninsula

    We are pleased to announce we have been selected to design the Design Junction Club as part of the exciting new Design District at Greenwich Peninsular.

  • Roz Barr collaborates with Ssone to design uniforms for Wallpaper Magazine’s Milan Furniture Fair

  • V&A Fashion Gallery

  • RBA wins UK Church Architecture Awards 2019

    Roz Barr Architects is pleased to announce they have been awarded The Presidents’ Award for the refurbishment and restoration of St Augustine’s Church, by the UK Church Architecture Awards 2019.

  • Tin Chapel, London Design Festival

    Roz Barr Architects created a temporary pavilion at its refurbished St Augustine’s Church for the London Design Festival.

    The structure was in use for three months at St Augustine’s Church, whose recent renovation was completed by Roz Barr Architects.

    “The pavilion demonstrates our process in making in the context of the church refurbishment”, says the architect. The positive formwork used in the making of the new cast iron tabernacle and cast iron ring above the altar are repurposed as decorative elements within the installation. The galvanised steel ‘shroud’ to the external wall is in reference to the original ‘Tin Cathedral’, and the timber frame alludes to the large roof trusses in the church interior, which have been stripped back and lightened in the refurbishment. “Together, these fragments from the refurbishment come together to provide shelter from the outside world, offering a temporary oratory for contemplation”.

  • Roz Barr Architects wins RIBA London Award

    RIBA London Awards Winner 2018

    Full article

  • RBA shortlisted for AJ Small Project Award

    Roz Barr Architects were shortlisted for the AJ Small Project Award for the new co-working space at the Building Centre in Store Street.

  • Adaptation

    The models pictured on these eight pages show the studio’s trajectory over five years. In 2015, we presented these in an exhibition, Adaptation, which was part of the London Festival of Architecture, and celebrated this aspect of the studio’s crafting.

    We have collaborated with John Morgan Studio to produce our first catalogue documenting this process, with an essay by Ana Arujo and photography by Andrew Putler.

  • RBA wins Schueco Excellence Award

    The regulations of conservation areas put considerable constraints on architects in terms of both design and materials. For Roz Barr Architects the solution for the renovation of 23-27 Hatton Wall, a former 19th Century warehouse in London’s Hatton Garden Conservation Area, was to make use of a steel system from Schueco Jansen.

    Commissioned by a speculative developer, the brief was to refurbish and extend the building – which contained a restaurant and residential units – by adding an additional storey and reconfiguring the lower levels.

    The latter meant overhauling the tired front elevation, improving access generally and creating a façade with more street presence. Extensive structural work was required to prop up this elevation while a new steel lintel was put in place.

    Now completed, the key element of the project is the new glazed shopfront inserted beneath the original timber fascia which, under conservation rules, had to be retained.

    Designed to complement the new internal layout, the 5.1 m x 3.5 m glazing is framed using Schueco Jansen’s VISS TV steel system which, in addition to its excellent structural strength, has a particularly flat inner gasket that emphasises the slenderness of the profiles.

    The glazed frontage is set between two brick-clad piers flanked by new entrances for the residential and commercial units. These consist of Schueco Jansen Janisol steel doors, which were specified to meet BREEAM security standards.

    In order to stay in keeping with the character of the conservation area, the new steel frame has been given a textured bronze finish. The Janisol steel doors have been powder-coated to match and have been customised with decorative steel finsh.

    According to the architects, this bespoke solution using a standard system enabled them to meet both their design ambitions and the budget requirements of the project.